Informationsarkitektur - Slutpresentation
Min roll: Workshop facilitering, Analys, Skiss, Lo-fi/Hi-fi prototyp
Uppgiften
- Analysera en webbplats informationsarkitektur genom att identifiera och bedöma ingående: Klassifikationsscheman, IA-mönster, Navigationssystem, Informationsdesign (micro copy), Informationssökande beteende
- Utvärdera det ni identifierat:.Hur väl anser ni att de valda lösningarna fungerar i relation till: Målgrupp, sammanhang, innehåll
- Välj ett område och ta fram ett förbättringsförslag för det utifrån er analys.
Gruppen
Under en 5 veckors period arbetade vi i en grupp om 5 personer. Vi arbetade delvis i grupp, individuellt och hade många diskussioner i mindre grupper och under föreläsningarna.
Genom alla delmoment hade vi redovisningar inom ämnena: Klassifikationsscheman, IA-mönster, Navigationssystem, Informationsdesign (micro copy), Informationssökande beteende mm
Sammanfattning :
Systembolagets hemsida har nyligen genomgått en stor genomgående förändring; användarupplevelse, gränssnitt och informationsarkitektur har alltså fått sig ett lyft.
Det finns vissa förbättringsområden och förslag som vi har visat, men vi förstår vikten av hur hemsidans design är anpassad utefter Systembolagets uppdrag, som gör att den inte får innefatta funktioner eller delar som på något vis marknadsför alkoholhaltiga produkter, eller uppmuntrar till merförsäljning.
Vi anser att hemsidan i stort känns genomtänkt och väl utförd. Den stödjer flertalet olika informationssökande beteenden-alltså en bred och heterogen målgrupp-vilket märks tydligt i informationsarkitekturen.




Målgrupp:
När du besöker Systembolagets hemsida möts du av information om att du enbart kan besöka och handla på hemsidan ifall du fyllt 20 år = en slags kontrollsida. Därför finns två knappar - en där du kan bekräfta att du är 20+ och slussas därefter vidare till Systembolagets startsida. Lösningen är enkel att använda och rimlig utifrån att det är samma princip som när du besöker en fysisk Systembolaget-butik: är du över 20 år får du handla, är du under 20 år får du inte det.
Sammanhang
Systembolaget har monopol på alkoholförsäljning i Sverige, vilket innebär att det finns vissa krav på innehållet och informationen som finns där. De säljer enbart dryck och får inte marknadsföra produkter eller uppmuntra till merförsäljning. Det ska vara mer fokus på att hjälpa användarna att hitta de produkter som de redan är intresserade av att köpa. Därför är sökfunktionen lämpligt placerad i huvudnavigationen eftersom det stödjer det informationssökande beteendet "hitta kända saker". Vidare kan man få rekommendationer om dryck som passar till viss sorts mat - antingen genom att filtrera på detta, eller att länkas vidare till (focused entry points och taggar). Kundservice är i stort fokus och du har möjlighet att chatta med experter på Systembolaget vid eventuella funderingar. IA-mönstret är katalog, eftersom det är en e-handel med många produkter som har ett lager hierarki.
Innehåll
Överensstämmer också med användarens mentala modell utifrån hur det är organiserat. I en fysisk butik är produkterna strukturerade efter typ av alkohol - dvs Vin, öl och sprit etc. På så vis är det organiserat på ett sätt som är logiskt för användaren, vilket är kopplat till klassifikationsschemat "Ämne". T.ex. hade ett alfabetiskt schema inte varit att föredra. IA-mönstret katalog är vanligt för e-handeln.
Innehållet är dessutom anpassat efter olika informationssökande beteenden, för att tillgodose den breda målgruppens olika behov. Det går att överblicka, hitta kända saker, filtrera och därmed snabbt göra ett köp för den som vet vad den vill handla. -Men det går även att utforska, upptäcka okända saker och hålla sig uppdaterad för den som har mer tid och kanske inte vet exakt vad den vill handla.
Språket är lätt att förstå och förtydligas flertalet gånger med ikoner och bilder. Det är samma typ av språk, upplägg och ikoner som det är i en fysisk butik vilket förenklar upplevelsen som användare. Det är tydligt att Systembolaget genomsyras av en välkonstruerad grafisk profil och copy att förhålla sig till vilket höjer användarupplevelsen.
5 Förbättringsförslag
Om förbättringsförslagen
- Välj ombud
Välj ombud i beställningsfunktionen - här finns endast en sökfunktion. Det verkar som att man måste veta exakt adress eller namn på sitt ombud för att den ska funka. Sökning på sitt område eller sin adress ger inte resultat (samma problem gäller butik). Därför har vi gjort ett förbättringsförslag med en knapp som då hittar närmaste ombud/butik utifrån plats.
- Inköpslistan:
Vi kan se två problem med den här "inköpslistan"
1. Det första är själva ikonen som är otydlig, man brukar normalt sätt se en ikon med papper och penna.
2. Eftersom ikonen är otydlig så vet man inte riktigt var man hamnar och när man klickar på den här ikonen så hamnar man enbart på logga in sidan. Lösning: Vi löste detta genom att byta ikon och att via desktop kunna hovra med musen och få upp en text om vad själva ikonen innebär.
Inköpslista fortsättning:
Det andra problemet vi upptäckte var att det även var svårt att hitta själva inköpslistan när man väl lagt till artiklar. Man behöver logga in och sedan vid inloggning kommer det upp en meny i vänster fält. Vi upptäckte även att när du väl kom in i varukorgen så var man tvungen att gå in på varje produkt för att kunna lägga en beställning på varorna.
Lösning:
Vi löste detta igenom att välja att ha en drop down meny vid "mina sidor", detta löser förvirringen med att hitta sin inköpslista. Vi har också lagt till en funktion för att kunna importera sin inköpslista direkt till kassakorgen. Detta kommer bland annat förenkla för den kunden som lägger en väldigt stor beställning till exempelvis en fest.
- Jämförelse:
Denna extra funktion tänkte vi hade varit hjälpsam för användaren som väljer mellan flera olika alternativ. Exempelvis så kanske användaren har en specifik maträtt hen ska äta men har också fler specifika krav som mindre sötma.
Denna funktion ger då en snabb överblick över de mest överskådliga karaktärsdrag den valda drycken har. Genom att erbjuda den snabba överblicken kommer kunden slippa att exempelvis ha flera flikar uppe för att kunna jämföra olika drycker.
- Extra filtrering:
Ikoner för användningsområden (kött, fisk etc) kan placeras i botten av mega- menyn. Detta kommer underlätta för användaren som vet vad hen ska äta men inte vad hen ska dricka och kanske inte heller har någon specifik preferens vid val av dryck.
- Länkning:
I vissa artiklar är det otydligt att du förflyttas till en extern webbplats så som "Omsystembolaget.se". Detta kan medföra en viss förvirring i navigationen för användaren som kanske inte förstår vart hen hamnat.